Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja uputio poruku o Vremenu stvorenoga

Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja objavio je prošlih dana pismo s poticajem za obilježavanje ovogodišnjeg Vremena stvorenoga u zajedništvu s ekumenskom obitelji, objavio je Vatican News.


MONS. BRUNO-MARIE DUFFÉ (VATICAN MEDIA)

Vrijeme stvorenoga je razdoblje od Svjetskog dana molitve za brigu o stvorenome 1. rujna, do spomendana sv. Franje Asiškoga 4. listopada. Papa Franjo je u prošlogodišnjoj poruci za Vrijeme stvorenoga objasnio kako je riječ o razdoblju intenzivnije molitve i djelovanja za dobrobit zajedničkog doma. Osim toga, to je prilika da ponovno naučimo moliti uronjeni u prirodu, gdje se spontano rađa zahvalnost Bogu Stvoritelju, kao i da razmislimo o svojem načinu života te poduzmemo hrabre proročke poteze.

Poruka pape Franje, koja nas poziva da posvetimo pažnju onome što na kušnju stavlja najranjivije među nama, posebno je važna u svjetlu pandemije koronavirusa. Dok svijet proživljava duboku neizvjesnost i patnju usred globalne krize, pozvani smo prepoznati da je za uistinu zdrav oporavak potrebno shvatiti kako je sve povezano, te obnoviti veze koje smo prekinuli. Svjesni smo da moramo sve više rasti u solidarnosti i bratski brinuti jedni o drugima – piše u pismu Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja.

Nadahnuti apostolskom pobudnicom Querida Amazonia, ohrabrujemo Božji narod da ubrza svoje korake prema novim putovima za Crkvu i cjelovitu ekologiju, planirajući aktivnosti za Vrijeme stvorenoga – poručili su iz Dikasterija te napomenuli kako bi se u tom razdoblju moglo organizirati misno slavlje ili hodočašće na tu nakanu, kao i poticati održive prakse ili inicijative kojima bi se odgovorilo na vapaj zemlje i siromašnih.

Biskupe i crkvene institucije potiče se, pak, na širenje glasa o Vremenu stvorenoga te na pomaganje vjernicima da postanu svjesni kako je živjeti poziv čuvara Božjega djela bitan dio kreposnoga života, a ne tek nešto izborno ili drugotno u kršćanskome iskustvu (usp. Laudato si’, 217). Ovo posebno vrijeme nudi nam mogućnost da se založimo za obnovu naše zemlje i dragocjenih odnosa koje njegujemo. Srdačno vas pozivam na sudjelovanje u toj proslavi. Molim za vas i tražim od vas da molite za mene – stoji na kraju pisma koje je potpisao tajnik Dikasterija mons. Bruno-Marie Duffé.

Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja trenutno je angažiran u razvoju globalnog odgovora na pandemiju, suočavajući se s neposrednim potrebama onih koji trpe te razmatrajući ono što je dugoročno potrebno za izgradnju pravednijega društva. Dodatne informacije o Vremenu stvorenoga, koje koordinira ekumenski odbor, dostupne su na mrežnoj stranici SeasonofCreation.org, na engleskom, talijanskom, portugalskom, španjolskom, francuskom i poljskom jeziku, objavio je Vatican News.