Sjednica Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK

Upravno vijeće Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije održalo je 4. sjednicu u petak, 10. srpnja 2020., pod predsjedanjem pročelnika Centra prof. dr. Stjepana Balobana u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Nakon verifikacije zapisnika s prošle sjednice pročelnik Centra je podnio izvješće o radu u proteklom razdoblju koje je bilo obilježeno posljedicama širenja zaraze koronavirusom.Prije svega je podsjetio kako je zbog pandemije bio otkazan međunarodni simpozij „Laudato si’! Kako mijenjati stil života?“ i to neposredno prije održavanja koje je bilo predviđeno za 17. ožujka. Novi termin za održavanje simpozija je 23. rujna 2020. u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu. U međuvremenu se u Centru prionulo izradi Zbornika s izlaganjima s toga simpozija koji će uskoro biti dovršen i objavljen u suizdanju Centra i Kršćanske sadašnjosti.

Centar je u proteklom razdoblju ostvario plan i oko realiziranja dviju emisija na Hrvatskom katoličkom radiju: Blago socijalnog nauka Crkve, koja je bila emitirana svake srijede u 9.30 sati i potom u reprizi, te Socijalni govor Crkve koja je emitirana svakog zadnjeg utorka u mjesecu u večernjem terminu.

U međuvremenu je izrađena nova mrežna stranica Centra koju je članovima vijeća predstavila tajnica Centra dr. Dubravka Petrović Štefanac te je najavila kako će uskoro biti dostupna putem interneta.

Pandemija je uzrokovala odgađanje i 6. Hrvatskog socijalnog tjedna koji će se po odluci biskupa Hrvatske biskupske konferencije, umjesto ove jeseni, održati od 22. do 24. listopada 2021.

Na sjednici je Upravno vijeće dalo načelnu suglasnost Centru da sudjeluje u Programu cjeloživotnog obrazovanja za konkretizaciju socijalne enciklike pape Franje „Laudato si’“ čiji će nositelj biti Hrvatsko katoličko sveučilište u suorganizaciji s Katedrom socijalnog nauka Crkve KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK.

Budući da je papa Franjo proglasio posebnu godinu „Laudato si’“ u razdoblju od 24. svibnja ove 2020. godine do 24. svibnja 2021. članovi vijeća su razmatrali mogućnosti i dali poticaje da se i kod nas u Hrvatskoj izrade konkretni programi kako bi se ova godina i u našoj Crkvi obilježila na što konkretniji način.