Neradna nedjelja i reguliranje rada nedjeljom

Tema emisije Socijalni govor Crkve 22. listopada 2020. bila je neradna nedjelja i reguliranje rada nedjeljom. Gosti u studiju bili su Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, a putem telefona fra Bože Vuleta, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira i predsjednik koordinacijskog odbora Hrvatskog saveza za slobodnu nedjelju i Alen Salihović, novinar Radija Ognjišče iz Slovenije.


NATAŠA MIKUŠ ŽIGMAN, ZLATICA ŠTULIĆ I ZVONIMIR ANCIĆ

Poslušajte emisiju

 

Državna tajnica Žigman istaknula je da je oformljena radna skupina za izradu prijedloga zakona o reguliranju rada nedjeljom u koju su uključene sve zainteresirane strane. Analizirali su se različiti modeli koji postoje diljem Europe. Stav Vlade RH je da nedjelja treba biti neradna jer je to u interesu obitelji, da treba omogućiti radnicima da taj dan provedu u krugu svojih najbližih. „Moramo uvažiti i ekonomske okolnosti pogotovo sada kad se osjećaju posljedice epidemije te da je Hrvatska turistička zemlja i da u određenim dijelovima godine ima pojačanu gospodarsku aktivnost. Temeljem toga treba napraviti model koji će omogućiti ravnotežu između rada i odmora, koji će omogućiti da nedjelja bude u pravilu neradni dan, ali uz manji broj radnih nedjelja, uvažavajući ekonomske okolnosti“, rekla je državna tajnica.

Bitno je reći da su postojale odluke Ustavnog suda iz 2004. i 2009. u kojima se ističe sloboda poduzetništva i jednakost poduzetnika na tržištu, ali i pravo radnika na odmor i na uvećanu naknadu za rad ako radnik radi u nedjelju o čemu se malo govori, rekla je Žigman. Dodala je i da se istodobno radi i na izmjenama i dopunama Zakona o radu, a upravo taj zakon regulira da radnici imaju pravo na povećanu plaću kada rade nedjeljom. Te će se stvari gledati komplementarno i temeljem toga iznaći rješenje, istaknula je Žigman.
Prema riječima Žigman, plan je da radna skupina kroz naredne mjesece pripremi nacrt prijedloga zakona, što uključuje i javno savjetovanje o nacrtu. Želja je da u prvom kvartalu sljedeće godine prijedlog zakona bude na sjednici Vlade, a nakon toga upućen na izglasavanje u Hrvatski sabor.

Štulić je istaknula da se Sindikat trgovine Hrvatske već dugo zalaže za neradnu nedjelju i za reguliranje rada u trgovini, a da je sada društvena situacija takva da uz radnike regulaciju žele i poslodavci tako da se znaju pravila i da svi budu u istoj poziciji. Istaknula je rad Saveza za neradnu nedjelju čiji je predsjednik koordinacijskog odbora fra Bože Vuleta, a okuplja ustanove, sindikate, gradove, crkvene organizacije i druge zainteresirane strane. Istaknula je da osim nedjelja treba imati na umu i blagdane jer i oni moraju biti neradni.

Fra Bože Vuleta pozdravio je dobru volju politike ove Vlade da se konačno ovo pitanje riješi jer, kako je rekao, imali smo punih deset godina bezakonje kada su poslodavci samovoljno mogli određivati radno vrijeme i ta se samovolja očitovala u svim segmentima tako da su bili i neplaćeni prekovremeni radni sati. Istaknuo je da većina građana već skoro 15 godina podržava ukidanje prakse rada nedjeljom i to u prosjeku od 60 do 80%, a to je ono što obvezuje državu i u tom segmentu se država ne može odreći svoje regulatorne uloge. Vrijednost čovjeka ima prednost nad vrijednošću kapitala, poručio je fra Bože. Mišljenja je da ovu problematiku treba gledati dugoročno, jer, kako je rekao, ako iscrpimo radnike, njihovu djecu, ostaje pitanje tko će raditi. Upozorio je na preko 100 tisuća žena koje rade u trgovini, a više od 60% njih su mlađe od 40 godina što ima teške demografske posljedice. „Moramo naglasiti da bi pred zatvorenim trgovinama nedjeljom koje kod nas uglavnom prodaju stranu robu, brojni domaći proizvodi i usluge u turizmu dobili dodanu vrijednost. Najveću dodanu vrijednost dobilo bi naše dostojanstvo. Mi se gotovo sluganski odnosimo prema turistima, a to niti je profitabilno niti održivo. Ako sami sebe ne cijenimo gosti će nam okrenuti leđa“, rekao je fra Bože, istaknuvši da rezultati istraživanja pokazuju da radno vrijeme nije čimbenik koji pridonosi gospodarskoj aktivnosti, nego je to kupovna moć.

Novinar Salihović predstavio je situaciju u Sloveniji. Nedavno je u slovenskom parlamentu usvojen novi zakon o reguliranju rada nedjeljom, a 25. listopada 2020. bit će prva neradna nedjelja. Vlada nije dala potporu tome zakonu, ali je on ipak prihvaćen. Prema novom zakonu trgovci više neće moći određivati radno vrijeme trgovina nedjeljom i blagdanom. Iznimke će biti trgovine s prodajnim prostorom do 200 četvornih metara na benzinskim crpkama, graničnim prijelazima, zračnim lukama, željezničkih i autobusnim kolodvorima i bolnicama. Nedjeljom i neradnim danom moći će biti otvorene i preostale manje trgovine u turističkim centrima površine do 200 četvornih metara ako će u njima raditi vlasnik ili njegovi predstavnici, učenici ili studenti.

Na kraju je istaknut pozitivan primjer Trgovačkog lanca KTC koji je zatvorio svoje trgovine u nedjelje i blagdane.