Vlasnik i direktor tvrtke Tehnix d.o.o. govorio o radu tvrtke od koje je Hrvatski Caritas naručio 100 stambenih modula za obitelji

U emisiji Socijalni govor Crkve u četvrtak, 21. siječnja, gostovao je Đuro Horvat vlasnik i direktor tvrtke Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca u Međimurju. Radi se o tvrtki osnovanoj 1991. koja se u međuvremenu razvila u jednu od najuspješnijih tvrtki u području projektiranja, proizvodnje i servisiranja strojeva i opreme za zaštitu okoliša te gospodarenja otpadom. Na početku je Horvat istaknuo kako je njegova tvrtka u protekloj godini unatoč pandemiji vrlo uspješno poslovala, zaposlila sto novih radnika te ostvarila rast od 16,5 %.


ĐURO HORVAT I ZVONIMIR ANCIĆ

Poslušajte emisiju

 

Trenutno zapošljava 500 radnika u Hrvatskoj i nekoliko desetaka radnika u svojim podružnicama u Beogradu, Müchenu te su suvlasnici jedne kompanije u Luksemburgu. Osvrnuvši se na suradnju s Hrvatskim Caritasom koji je upravo u Tehnixu naručio 100 stambenih modula za obitelji na potresom stradalom području Banovine, Horvat je pohvalio iznimnu zauzetost varaždinskog biskupa Bože Radoša, predsjednika Hrvatskoga Caritasa, da se nađe najbolje rješenje za smještaj ljudi koji su ostali bez krova nad glavom. Pobrinuo se da moduli budu opremljeni sa svim potrebnim stvarima za dostojanstven život.

Govoreći o svojem odnosu s radnicima Horvat je istaknuo kako nema uspješne kompanije i kvalitetnog proizvoda bez zadovoljnih ljudi.

 

Govoreći o svojem odnosu s radnicima Horvat je istaknuo kako nema uspješne kompanije i kvalitetnog proizvoda bez zadovoljnih ljudi. Radnicima treba dati da imaju ugodan obiteljski život, adekvatnu plaću da servisiraju potrebe svojih obitelji. Ne radi se nedjeljom, a sve se čini i da subotnje poslijepodne bude slobodno. U firmi se pazi i na moralnu i socijalnu kulturu. Zazire se od konflikta nego se nastoje problemi zajednički rješavati. Postoji sustav stimuliranja radnika i njihovih obitelji kad obitelji dobiju prinove, pomaže se i u slučaju smrti članova obitelji. Posebno se radnicima omogućuje dostojanstveno slavljenje kršćanskih blagdana Božića i Uskrsa.

Horvat je istaknuo da se u Hrvatskoj itekako može dobro poslovati na pošten i korektan način te poručio da uvijek treba birati ispravnu stranu, stranu poštenja i pravednosti.

 

Horvat je istaknuo da se u Hrvatskoj itekako može dobro poslovati na pošten i korektan način te poručio da uvijek treba birati ispravnu stranu, stranu poštenja i pravednosti. Imamo najljepši dio planeta zemlje, rekao je Horvat, koji trebamo čuvati čemu on želi doprinijeti svojim sofisticiranim proizvodima za zaštitu okoliša, zbrinjavanje otpada i pročišćavanje voda. Izrazivši slaganje s upozorenjima pape Franje kako dosadašnji modeli gospodarskih odnosa nisu više održivi i da na neki način našu civilizaciju vode u samouništenje te da raširena ekonomija isključivanja i nejednakosti ubija, Horvat je naglasio kako je danas potreban moralni kapitalizam koji će radnicima omogućiti sretan život koji uključuje stvaranje obitelji, osiguravanje doma i podizanje djece.

O moralnom kapitalizmu mora se kod nas razgovarati i nastojati ga provoditi onako kako su to uspjeli ostvariti u nekim europskim zemljama. Potrebna nam je tolerancija i dijalog u našoj Hrvatskoj, jer nažalost puno vremena trošimo na nepotrebne i štetne konflikte. Nije dobro stalno tražiti probleme i afere nego se fokusirati na rješenja. Treba ljudima koji su pošteno zaradili svoju plaću omogućiti da mogu uživati u plodovima svojega rada, zaključio je direktor Tehnixa.