Poštivanje dostojanstva ljudske osobe u vremenu pandemije bolesti Covid-19

Poštivanje dostojanstva ljudske osobe u vremenu pandemije bolesti Covid-19 bila je tema HKR-ove emisije “Socijalni govor Crkve” u četvrtak, 18. veljače, u kojoj su gosti bili docent dr. primarius Rok Čivljak, infektolog, predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu i vlč. Ivan Lastovčić, župni upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu.


IVAN LASTOVČIĆ, ROK ČIVLJAK I ZVONIMIR ANCIĆ

Poslušajte emisiju

 

U emisiji je poseban naglasak stavljen na poštivanje dostojanstva pacijenata oboljelih od bolesti Covid-19, dostojanstva preminulih osoba od te bolesti, kao i dostojanstva starijih i nemoćnih koji su na osobit način pogođeni pandemijom.

Prisjećajući se početka epidemije prošle godine dr. Čivljak je istaknuo kako su liječnici bili preplašeni još prije nego je 25. veljače 2020. dijagnosticiran prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, jer su nakon prvih vijesti o zarazi iz Kine naslućivali da će se dogoditi nešto katastrofalno što će se odraziti na cijeli svijet, pa tako i na Hrvatsku.

Pandemija je do sada već uzrokovala oko 100 milijuna oboljelih i oko 2 milijuna mrtvih s teškim socijalnim posljedicama što su vjerojatno ozbiljnije posljedice od onih koje je prije 100 godina uzrokovala španjolska gripa.

Na upit je li trebalo poduzeti drastične mjere u ožujku prošle godine i gotovo sve zatvoriti, dr. Čivljak je odgovorio da je on tada bio zagovornik upravo takvih mjera jer je očekivao da će u Hrvatskoj situacija biti puno gora nego u Italiji odakle je došla zaraza budući da je talijanski zdravstveni sustav puno napredniji od našega.

“Stoga je reakcija državnih vlasti i našeg zdravstvenog sustava tada bila opravdana jer se na kraju prvog vala pokazalo da je Hrvatska imala jednu od najboljih statistika s obzirom na broj oboljelih i umrlih od Covida-19”, objasnio je.

“Crkva slijedi uzor Isusa Krista koji je je svakom čovjeku pristupao s ljubavlju i poštovanjem, i za svakog čovjeka darovao svoj život”, istaknuo je vlč. Lastovčić.

“Svaki je ljudski život dragocjen i treba ga štiti i čuvati i u tom smislu kad se izoliraju bolesni od zaraznih bolesti ne čini se to zato da bi ih se isključilo iz zajednice nego da bi se zajednicu zaštitilo. Danas se ne moraju primjenjivati drastični načini izolacije kakve nalazimo u Bibliji, budući da postoji mnoštvo različitih mogućnosti za sprječavanje širenja zaraze”, dodao je vlč. Lastovčić.

Odgovarajući na pitanje koliko je tema dostojanstva osobe prisutna tijekom medicinskog studija dr. Čivljak je istaknuo da se u njegovo vrijeme gotovo i nije spominjala.

“Izborni kolegij medicinske etike utemeljio je početkom 90-tih godina prošloga stoljeća dr. Nikša Zurak koji je napisao i prvi udžbenik. No, to čak i nije toliko teoretska stvar koliko vrlo životna, praktična”, istaknuo je dr. Čivljak te posebno naglasio kako je upravo ovo vrijeme pandemije i njemu samome bilo izazov u tome smislu, jer se odjednom našao u situaciji raditi s pacijentima koji su potpuno izolirani od vanjskoga svijeta te tako sami boluju, pate i umiru.

“To se jednostavno ne može prenijeti u nastavi, to se mora doživjeti i stoga je važno da se ta medicinska etika integrira u razne medicinske kolegije i da se studente u praktičnoj nastavi suoči s konkretnim situacijama gdje se najbolje vidi koliko je važno poštivati dostojanstvo ljudske osobe. U teoriji se mnogo govori o holističkom pristupu u medicini međutim u praksi se to često previđa, fokusira se na neki organ ili bolest a zaboravlja se na osobu koju treba liječiti.”

U emisiji je dalje istaknuto kako bi svakako trebalo u nekim posebnim okolnostima naći načina i omogućiti posjete bolesnicima od Covida-19 uz poštivanje svih potrebnih epidemioloških mjera.

Vlč. Lastovčić opisao je kako izgledaju posjeti svećenika bolesnicima na covid odjelima te je potaknuo članove obitelji oboljelih od Covida-19 da zovu svećenike da posjete njihove oboljele jer oni na to imaju pravo.

Kako se ophoditi s poštovanjem s tijelom preminule osobe oboljele od Covida-19?
U emisiji je posebno problematizirano ophođenje s tijelom preminule osobe oboljele od Covida-19 o čemu se u našem javnom i medijskom prostoru gotovo uopće ne govori. Naime, tijela preminulih se sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba te o uvjetima glede prostora i opreme pravnih i fizičkih osoba za obavljanje opremanja, prijenosa, prijevoza, kremiranja, pogreba i iskopavanja umrlih osoba moraju biti zavijena u platno natopljeno odgovarajućim dezinfekcijskim sredstvom, a praznina kovinskog lijesa ispunjena piljevinom.

Dr. Čivljak je istaknuo da ukoliko je osoba stavljena u lijes, a napose u dvostrukom lijesu, ne predstavlja nikakvu opasnost i ne može nikoga ugroziti te je izrazio mišljenje da mjere za postupanje s pokojnicima treba revidirati i omogućiti obiteljima da se na dostojanstven način oproste od svojih pokojnika.