Papa upozorio na tešku planetarnu krizu

Na općoj audijenciji srijedom, prvoj u mjesecu rujnu Papa je podsjetio kako upravo 1. rujna započinje Vrijeme stvorenoga svijeta 2021. te najavio da će narednih dana biti objavljena Poruka koju je pripremio zajedno s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem i canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyjem, javlja Vatican News.


LOGO SVJETSKOG DANA SVEGA STVORENOGA 2021. FOTO: VATICAN MEDIA

VATIKAN/IKA
1.09.2021.

Slavimo danas Svjetski dan molitve za stvoreni svijet: početak je to Vremena stvorenoga svijeta koje će se zaključiti 4. listopada, na blagdan svetoga Franje Asiškog. Ovogodišnja tema glasi: „Dom za sve? Obnoviti Božji oikos“. Zajedno s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem i canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyjem pripremio sam Poruku koja će biti objavljena narednih dana. S braćom i sestrama različitih vjeroispovijesti molimo i djelujmo u korist našeg zajedničkog doma u ovim vremenima teške planetarne krize, rekao je Papa u svom apelu na kraju opće audijencije.

Na općoj audijenciji bila je prisutna delegacija od stotinjak članova Pokreta Laudato si’ obilježavajući početak proslave Vremena stvorenoga svijeta, čiji je simbol ove godine Abrahamov šator, koji želi predstavljati predano zalaganje za očuvanje jednoga mjesta za sve one koji dijele zajednički dom. Podsjećajem na Abrahama i Knjigu Postanka, taj Pokret, osnovan 2015., pozvao je da se u vrtovima postavi šator kao znak gostoprimstva prema isključenima, moleći zajedno sa i za najranjivije članove svih zajednica, u znak zalaganja za stvaranje doma za sve.