Program cjeloživotnog učenja „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“

Gosti emisije Socijalni govor Crkve 3. veljače 2022. godine u kojoj je bilo govora o Programu cjeloživotnog učenja pod nazivom „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ a koji je započeo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu bili su: voditelj Programa, izv. prof dr. Zoran Turza, izv. prof. dr. Silvija Migles, s Katedre socijalnog nauka Crkve KBF u Zagrebu, članica Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve i putem telefona jedan od polaznika, vjeroučitelj iz Rijeke Nenad Barić, koji predaje u srednjoj Hotelsko turističkoj školi u Opatiji i OŠ Novi Vinodolski.


ZVONIMIR ANCIĆ, SILVIJA MIGLES I ZORAN TURZA


 

Program cjeloživotnog učenja pod nazivom „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ je odgovor na papin hitan apel na obnovu dijaloga o budućnosti našega planeta, rekao je na početku dr. Turza te nastavio kako Program nudi osnovna znanja o socijalnom nauku Crkve općenito, posebice o enciklici Laudato si’, ali i osnovna znanja o ekologiji, klimatskim promjenama te društvenim posljedicama ugrožavanja okoliša. Na kraju će polaznici dobiti potvrdu o završetku programa s dodatkom da su ostvarili 4 ECTS bodova.
Dr. Migles ukratko je podsjetila na povijest kako je došlo do pokretanja Programa i to u kontekstu triju bitnih godina. Naime, 24. svibnja 2015. objavljena je papina enciklika Laudato si’ – o brizi za zajednički dom. Do 2019. o toj se enciklici kod nas nije puno znalo, a onda je te godine Hrvatsko katoličko sveučilište pokrenulo projekt CRO Laudato si’. Te je godine i Centar za primicanje socijalnog nauka Crkve HBK započeo s aktivnijim djelovanjem te je 2020. organizirao simpozij „Laudato si! Kako mijenjati stil života?“ s ciljem promocije i aktualizacije te važne papine enciklike. Tada sam i sama kao članica Upravnog vijeća Centra mogla vidjeti kako organizirati jedan skup na koji se povezuju različiti stručnjaci s civilnog i crkvenog područja, a svima je zajednička briga o našoj kući. 2020. na HKS-u rađa se ideja o programu cjeloživotnog obrazovanja s ciljem promocije, aktualizacije i primjene spomenute papine enciklike. Tu ideju je vrlo brzo prihvatilo i Upravno vijeće Centra, a potom na poziv rektora HKS-a, dr. Ž. Tanjića u projekt se uključuje i Katedra socijalnog nauka Crkve KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Ovakva suradnja spomenutih triju institucija kod nas, istaknula je dr. Migles, jest nešto novo što do sada nismo imali. Svaka od tih institucija sad traži načine kako da dadne svoj doprinos. Tu se radi o umrežavanju u jednom odgojno obrazovnom procesu, za koji i papa kaže da predstavlja najveći izazov. On spominje globalni odgojni sporazum kojim će se odgajati zreli pojedinci koji će zajednički raditi na obnovi čovječanstva u čemu posebno mjesta ima i odgovorno ekološko građanstvo.
Program se provodi četiri subote, od siječnja do travnja, i to intenzivno od 9 sati ujutro do 19 sati navečer, pojasnio je dr. Turza, u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta gdje su sudionicima organizirani i obroci kako bi mogli izdržati cjelodnevne aktivnosti. Program završava 30. travnja, a želja je organizatora da i iduće godine ponude spomenuti Program. Na Programu sudjeluje 16 znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja. Angažman svih njih je volonterski i predstavlja jedan vrijedan socijalni kapital, istaknuo je dr. Turza. U Program je upisano 34 polaznika, koji su uplatili kotizaciju 1500 kn što pokazuje njihovu visoku motiviranost. Program je otvoren za sve, mogao ga je upisati svatko tko je želio, i među polaznicima ima vjernika i onih koji ne vjeruju, kao i pripadnika različitih denominacija. Među polaznicima su ljudi od 18 godina do umirovljenika i to iz različitih dijelova Hrvatske te petero njih iz Kotorske biskupije čije je upisnine i financirala ta biskupija. Dr. Turza je zahvalio svim suradnicima Programa među kojima je istaknuo doc. dr. Marijanu Kompes i doc. dr. Mirjam Brgles s HKS-a, doc. dr. Andreju Sršen s Hrvatskih studija, dr. Julija Domca, voditelja energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i savjetnika Predsjednika RH za klimu. Zahvalio je i Zakladi Rhema koja je financirala sudjelovanje dvojice studenata u programu.
Govoreći o iskustvima u izradi programa dr. Migles je istaknula da je sa zadovoljstvom sudjelovala u njegovoj izradi, a da je cijeli proces vodio dr. Turza. Uz već spomenute podsjetila je i na iznimno važan angažman prof. dr. Stjepana Balobana, koji je bogatim znanjem i iskustvom dao glavni ton i usmjerenje cijelom projektu. Jedan od glavnih zadataka najužeg tima bio je kako uključiti stručnjake iz različitih područja i tako pokazati kako teologija ima tu snagu povezivanja različitih.
Prenoseći dojmove s prvih predavanja vjeroučitelj Barić izrazio je svoje oduševljenje istaknuvši kako je bilo vrlo živo uz aktivno sudjelovanje polaznika. Planira znanje koje će steći tijekom programa iskoristiti za pokretanje nekih projekata u koje će uključiti svoje vjeroučenike iz osnovne i srednje škole.
Dr. Migles je iznenadio lijepi broj polaznika koji su prepoznali važnost Programa te je izrazila zadovoljstvo što su svi polaznici dobili encikliku Laudato si’ kao i zbornik radova sa simpozija Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK o toj enciklici. Najviše su je se dojmile pozitivne reakcije samih polaznika što se očitovalo u brojnim njihovim pitanjima i komentarima.
Dr. Turza je zaključio kako je iznimno bitno posebno naglasiti kako Program može poslužiti biskupijama i župama da pošalju zainteresirane polaznike kako bi oni mogli postati svojevrsni Laudato si’ animatori u svojim sredinama i tako aktivno sudjelovati u sedmogodišnjem hodu na koji je papa pozvao Crkvu putem platforme Laudato si’.