U Bratislavi se održavaju treći Europski katolički socijalni dani (17.-20. 03. 2022.)


BRATISLAVA, GLAVNI GRAD SLOVAČKE / FOTO: FLICKR.COM

BRATISLAVA / IKA
15.03.2022.

Na temu „Europa nakon pandemije: novi početak“ u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, od 17. do 20. ožujka 2022. održat će se Treći europski katolički socijalni dani. Četverodnevni skup priređuju Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Slovačka biskupska konferencija, u suradnji s Dikasterijem za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

U radu će sudjelovati 150 delegata europskih biskupskih konferencija, a bit će održano ukupno trideset izlaganja. Za logo Danâ izabrana je slika svetog Martina iz Toursa s njegovim obraćenjem na kršćanstvo nakon susreta s polugolim prosjakom na vratima grada Amiensa, u sjevernoj Francuskoj. Više informacija o socijalnim danima u Bratislavi mogu se naći na službenoj mrežnoj stranici catholicsocialday.eu.

Dani će započeti 17. ožujka misnim slavljem u katedrali u Bratislavi kojim će predsjedati nadbiskup Bratislave i predsjednik Slovačke BK Stanislav Zvolensky, a zatim će 18. i 19. ožujka sudionici biti pozvani analizirati izazove u suvremenoj Europi počevši od tri ključne teme: demografske promjene i obitelj; tehnološka i digitalna transformacija; ekologija i klimatske promjene. Rad će se odvijati kako u plenumu, tako i u radnim skupinama i okruglim stolovima. Potom će 20. ožujka, rezultati radionica biti predstavljeni i raspravljeni na plenarnoj sjednici. Razmišljanja i prijedlozi vodit će se dvjema enciklikama pape Franje: Laudato si’ i Fratelli tutti.

„Ovi europski katolički socijalni dani važni su jer pokazuju da su kršćani, katolici, živi u Europi i da možemo raditi za solidarnost i dobrobit svakog građanina ove Europe, posebno za mlade i za budućnost do koje nam je svima stalo“. Tim je riječima predsjednik COMECE-a luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich predstavio svojedobno u Vatikanu Treće europske katoličke socijalne dane u Bratislavi. Taj će događaj, kako je istaknuo kardinal Hollerich, biti prilika za razmišljanje o važnosti solidarnosti i socijalne pravde u Europi.


Logo Europskih katoličkih socijalnih dana u Bratislavi, 17.-20.03.2022.