Nova društvena igra koja djecu upoznaje sa socijalnim naukom Crkve – Učini pravu stvar


DRUŠTVENA IGRA “UČINI PRAVU STVAR”

ZAGREB / IKA
17.03.2022.

U izdanju Kršćanske sadašnjosti dolazi nova društvena igra „Učini pravu stvar“ (UPS), namijenjena za šestero igrača starije osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

Mladi autorski tim čine Marija Bošnjak, Marija Hardi, Dora Kujek i Juraj Repinac, koji su uložili mnogo truda u sastavljanje ove igre koja uključuje 250 kartica situacija na koje su igrači pozvani odgovoriti rješenjima, odnosno opisati što bi učinili u pojedinoj situaciji i kako bi postupili.

Situacije su različite, od jednostavnijih do onih složenih, aktualnih ili univerzalnih, prilagođenih djeci za čiju je dob igra namijenjena. Situacije na pomno osmišljenim karticama od djece zahtijevaju razmišljanje i moralnu prosudbu, čime se igrači upoznaju sa socijalnim naukom Crkve i potiču na preispitivanje vlastitih stavova i odluka, ali i temelja katoličkoga morala i naravnoga zakona. Pravila igre postavljena su tako da je konačan cilj, simbolično, raj, a u lijevom kutu ploče nalazi se i pakao do kojega igrače mogu dovesti pogrešne prosudbe. Ploča sadržava i pokoju zamku, ali i zanimljive poticaje koji potiču zajedništvo. Tu je, primjerice, i 30 „kartica zajedništva“, odnosno zadataka u kojima se traži rad u skupini.

Primjeri situacija o kojima se promišlja su sljedeći: „U razredu te nastavnica pozvala u pomoć oko računala prije ispita. Drugi učenik želi da odugovlačiš kako bi on mogao fotografirati ispite. Što ćeš učiniti?“ Ili pak: „Hodajući pokraj pekarnice, sretneš siromašno dijete koje te zamoli za nekoliko kuna kojima si mislio kupiti užinu. Što ćeš učiniti?“; „Vrijeme je pandemije i prijatelj te zove na rođendan gdje će biti više ljudi. Živiš s bakom i ne želiš obitelj izlagati riziku, ali silno želiš ići na taj rođendan. Što ćeš učiniti?“igra

Ovisno o odgovoru i povratnoj informaciji ostalih igrača, pojedini igrač može napredovati prema cilju odnosno raju, ili se udaljiti od njega.

Osim upoznavanja s moralnim vrijednostima i socijalnim naukom Katoličke Crkve, igra djecu usmjerava i na ispravno djelovanje u zajednici.

„Svi donosimo pogrešne moralne prosudbe i odluke. No, postojat će rijetki trenutci kada će pobjeda biti u onome što jesi. To što možeš postati zahtijevat će stotine malih ispravnih odluka pretvorenih u djela, sve dok jednoga dana ne uđeš u prostor susreta Boga i tebe. Taj prostor zove se mudrost i ona će ti biti vjerna u onoj mjeri u kojoj budeš donosio ispravne odluke. Tada ćeš spoznati kako je pravi moral onaj zbog kojega smo spremni prihvatiti žrtve“, stoji na početku Pravila igre „Učini pravu stvar“.

Autori igre, okupljeni u tim naziva „Catholic Games Missionaries“, ističu da je njihova vizija poučiti djecu i mlade da se igranjem za vječnost može pokoriti svijet predvođen sekularizmom i tako pobjeđivati za Krista. Misija im je igrama educirati djecu i mlade o katoličkoj vjeri i uvjerenjima, nastojeći ih dizajnirati na zabavan i zanimljiv način. Između ostalog, koriste moral i socijalni nauk Crkve kako bi pomogli mladima u izgradnji empatije i suosjećanja, gdje je dostojanstvo svakog pojedinca prepoznato i vrednovano.

„Putem ove igre djeca će moći naučiti poštovati svako mišljenje i dovoditi u pitanje svoje, kao i ona tuđa te tako postati svjesniji bogatstva u različitosti“, ističu autori. Ovu su igru, dodaju, osmislili vodeći se idejom i spoznajom da viša svjesnost vodi k većoj odgovornosti činiti ispravno, a prepoznaju i prokazuju društvene izazove i pitanja kako bi putem igara upućivali na Istinu. Nadaju se da će vjeru prikazati na način koji će onima koji ih igraju očuvati vjernost Bogu i njegovim obećanjima te tako pomoći u pronalasku vlastitih poziva.