Papina poruka povodom Europskih katoličkih socijalnih dana u Bratislavi


FOTO: VATICAN MEDIA // PAPA FRANJO

VATIKAN / IKA
18.03.2022.

Čovječanstvu ponovno prijeti izopačena zloporaba moći i parcijalnih interesa, koja osuđuje bespomoćne ljude na sve oblike brutalnog nasilja, upozorio je papa Franjo u poruci mons. Gintarasu Grušasu, nadbiskupu Vilniusa i predsjedniku Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), povodom otvaranja Europskih katoličkih socijalnih dana koji se održavaju u Bratislavi od 17. do 20. ožujka.

Ono što proživljavamo posljednjih tjedana, piše na početku poruke Sveti Otac, nije ono čemu smo se nadali nakon teške izvanredne zdravstvene situacije uzrokovane pandemijom, u kojoj smo osjetili bespomoćnost i strah, kao i krhkost našega života. Tragedija rata koji se događa u srcu Europe prenerazila nas je; nikada ne bismo ni pomislili da ćemo gledati slične prizore koji podsjećaju na velike ratne sukobe iz prošlog stoljeća. Potresni vapaj za pomoć naše braće Ukrajinaca potiče nas kao zajednicu vjernika ne samo na ozbiljno razmišljanje, već i da plačemo s njima i da se pobrinemo za njih; da dijelimo tjeskobu naroda ranjenog u svom identitetu, u svojoj povijesti i tradiciji. Krv i suze djece, patnja žena i muškaraca koji brane vlastitu domovinu ili bježe od bombi duboko nas potresaju. Čovječanstvu ponovno prijeti izopačena zloupotreba moći i parcijalnih interesa, koja osuđuje bespomoćne ljude na sve oblike brutalnog nasilja, upozorava Papa.

Zahvalio je braći u biskupstvu na „brzom i jednoglasnom odazivu u pomoć napaćenom stanovništvu, osiguravajući im materijalnu pomoć, prihvaćanje i gostoprimstvo“. Nemojmo se umoriti u tome i nemojmo prestati zazivati mir od Boga i ljudi. Stoga vas pozivam da se nastavite moliti kako bi oni u čijim je rukama sudbina naroda učinili sve da zaustave rat i otpočnu konstruktivan dijalog kako bi se stalo na kraj golemoj humanitarnoj tragediji koju ovaj uzrokuje, pozvao je Papa.

Danas, više nego ikad, prijeko je potrebno preispitati stil i učinkovitost umijeća politike (ars politica). Suočeni s brojnim promjenama kojima svjedočimo na međunarodnoj razini, dužnost nam je razvijati „svjetsku zajednicu koja je sposobna ostvariti bratstvo polazeći od narodâ i nacijâ koji žive socijalno prijateljstvo“, piše Papa citirajući encikliku Fratelli tutti. Rat, koji „ostavlja svijet gorim“ i predstavlja „neuspjeh politike i čovječanstva, sramotnu kapitulaciju, poraz pred silama zla“, treba u tom smislu izazvati odgovor suprotnog predznaka, a to je predano zalaganje oko ponovne uspostave arhitekture mira na globalnoj razini, gdje europska kuća, stvorena da jamči mir nakon svjetskih ratova, ima primarnu ulogu, piše Papa u svojoj poruci predsjedniku CCEE-a povodom Trećeg europskog katoličkog socijalnog tjedna koji se ovih dana održava u Bratislavi.

Osvrćući se na temu danâ, „Europa nakon pandemije: novi početak“, Papa je primijetio da je to poziv na razmišljanje „o tranziciji koja je u tijeku u europskom društvu“. Ovo vrijeme, još uvijek uvjetovano pandemijom, izazvalo je značajne društvene, ekonomske, kulturne, pa i crkvene promjene. U toj situaciji obilježenoj patnjom, strahovi su porasli, siromaštvo se povećalo, a usamljenost je uzela velikog maha; mnogi su ostali bez posla i žive u nesigurnosti, a došlo je i do općenite promjene u odnosima. U vezi s tim ni crkveni život nije bio pošteđen mnogih teškoća, posebice zbog ograničenosti pastoralnog djelovanja, primijetio je Papa.

Ne smijemo sjediti prekriženih ruku, istaknuo je Papa te nastavio: kao kršćani i kao europski građani pozvani smo hrabro provoditi u djelo ono što je rekao jedan od velikih očeva utemeljitelja Europske zajednice, Alcide De Gasperi, govoreći o ‘općem dobru naših europskih domovina, naše domovine Europe’. Graditi budućnost ne znači stvarati jednoličnost, nego još se više ujedinjavati u različitosti. Za kršćane, obnova zajedničkog doma znači postati tvorci zajedništva, graditelji jedinstva na svim razinama: ne strategijom, već evanđeljem. Drugim riječima, potrebno je iznova krenuti od samog srca evanđelja: Isusa Krista i njegove ljubavi koja spašava. To je uvijek novi navještaj koji valja donositi svijetu, prije svega kroz svjedočenje života koji pokazuje ljepotu susreta s Bogom i ljubavi prema bližnjemu, navodi se u Papinoj poruci.

Slika koju ste odabrali za logo ovih Dana to dobro izražava: sveti Martin iz Toursa dok reže ogrtač kako bi se njime zaogrnuo siromah. Ta nas slika podsjeća da je ljubav konkretna blizina, dijeljenje, briga za drugoga. Oni koji ljube pobjeđuju strah i nepovjerenje prema onima koji dolaze na naše granice u potrazi za boljim životom: ako je prihvatiti, zaštititi, pratiti i integrirati brojnu braću i sestre koji bježe od sukoba, gladi i siromaštva obavezno i ljudski, još je više kršćanski. Neka se zidovi koji su još uvijek prisutni u Europi pretvore u vrata za pristup njezinoj baštini povijesti, vjere, umjetnosti i kulture; neka se promiču dijalog i socijalno prijateljstvo, kako bi porastao ljudski život utemeljen na bratstvu, pozvao je Papa na kraju svoje poruke predsjedniku CCEE-a.