Pročelnik Centra za promicanje SNC na 3. europskim katoličkim danima u Bratislavu


FOTO: PETER ZIMEN

BRATISLAVA / IKA
18.03.2022.

U Slovačkoj su u četvrtak, 17. ožuka započeli Treći europski katolički socijalni dani s glavnom temom “Europa nakon pandemije: novi početak”. Misu otvorenja u katedrali Svetog Martina u Bratislavi predslavio je bratislavski nadbiskup metropolit mons. Stanislav Zvolensky, predsjednik Slovačke biskupske konferencije.

Uvodnu molitvu za mir u Ukrajini izgovorio je Andriy Yevchuk, ukrajinski grkokatolički svećenik koji živi u Bratislavi i odgovoran je za pastoral ukrajinskih grkokatolika.

U svom obraćanju okupljenima nadbiskup Zvolensky je istaknuo: „Otvaramo 3. Europske katoličke socijalne dane slavljem svete mise. Sa sobom nosimo težinu spoznaje o golemoj patnji uzrokovanoj ratnim sukobom u Ukrajini i u ovom trenutku također tražimo mir i mirno rješenje. U svojim srcima nosimo veliku bol koju su ljudi podnijeli i koju je prouzročio sukob u Ukrajini, te zato prikazujemo misu za mirno rješenje ovog sukoba”, rekao je.

Četverodnevni skup priređuju Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Slovačka biskupska konferencija, u suradnji s Dikasterijem za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. U radu sudjeluje 150 delegata europskih biskupskih konferencija, a bit će održano ukupno trideset izlaganja. Na skupu sudjeluje i prefekt ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja kardinal Michael Czerny, SJ, predsjednik COMECE-a, luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claudea Hollerich i predsjednik CCEE-a, mons. Gintaras Grušas, nadbiskup Vilniusa i drugi.

Socijalni dani u Bratislavi odvijaju se u takozvanom hibridnom obliku. Više od 150 delegata biskupskih konferencija (biskupa, svećenika i laika) iz Europe osobno je došlo u Bratislavu, dok će ostali moći pratiti događaj online. Radni jezici skupa su slovački, engleski i talijanski uz simultani prijevod.

Uz pročelnika Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, prof. Stjepana Balobana na susretu u Bratislavi sudjelovao je član Upravnog vijeća Centra, izv. prof. Vladimir Dugalić a na susretu su on-line prisustvovali tajnica Centra, doc. Dubravka Petrović Štefanac i mr. Igor Jakobfi, član Upravnog vijeća Centra.