O pobačaju

Nakon što je pitanje pobačaja postalo aktualno zbog slučaja majke koja se u visokom stupnju trudnoće odlučila na taj čin potaknuta liječničkim nalazima koji su pokazali da se radi o djetetu s teškim dijagnozama emisija Socijalni govor Crkve 12. svibnja 2022. posvećena je upravo toj temi. Gost je bio Ante Čaljkušić, predsjednike Udruge Hrvatska za život koja majkama koje se nalaze u životnim problemima nudi moralnu, duhovnu, materijalnu i stručnu pomoć.


ANTE ČALJKUŠIĆ I ZVONIMIR ANCIĆ

 

Naša Udruga se redovito susreće s takvim teškim situacija poput slučaja koji je povod za emisiju i u takvim situacijama potrebno je iskazati prije svega suosjećanje s majkom koja je u strahu, razočaran i uplakan i tražiti način kako pomoći i majci i djetetu, rekao je na početku Čaljkušić. Udruga ima tim stručnjaka ginekologa, psihologa, medicinskih sestara koji majkama pomaže u njihovim teškim stanjima. Svjesni smo velikih emocija koje su buknule u slučaju gospođe Čavajde, poput bijesa i razočaranja te volje da se iznese pravda. Radi se o velikom srazu, ali tu se prije svega radi o ljudskom životu koji trebamo cijeniti i spasiti i ujedno se brinuti i za majku, istaknuo je Čaljkušić. Udruga je još prije izradila film u kojem su o svojem teškom iskustvu govorili upravo roditelji djece koja su imala teške prenatalne dijagnoze, ali su ih oni ipak odlučili donijeti na svijet.
Među razlozima koji majke tjeraju na odluku za pobačaj istaknut je prije svega strah od toga što donosi sutrašnjica, strah od sebe samih u smislu hoću li biti sposoban nositi se s takvom odgovornošću da moram skrbiti o djetetu i u slučaju bolesti djeteta hoću li moći gledati kako se pati. Uz sve te razloge postoje i slučajevi u kojima je izražena sebičnost gdje ljudi u djetetu vide nekoga tko će poremetiti njihovu komociju i planove. Često i okolina, njihovi bližnji, doprinosi tome da se majke odluče na pobačaj. Zato mnoge ostaju zatečen kad se pojave članovi Udruge koji im obećaju pomoć i podršku koju čak potvrđuju potpisivanjem ugovora kojim se obvezuju da će im pomoći.
U emisiju se uključio i svećenik Borna Puškarić, župnik Župe sv. Blaža u Zagrebu koji se upravo tih dana oglasio na twitteru svjedočanstvom o mnogim ispovijedima i razgovorima sa ženama koje su pobacile i godinama na duši nosile muku i teret toga događaja. Posebno ga je dirnuo komentar jedne majke koja je rekla da treba pokazati suosjećanje sa ženama, ali isto tako treba pokazivati veliko suosjećanje s djecom kojoj prijeti pobačaj. Na pitanje dolaze li i muškarci koji potiču svoje žene na pobačaj na ispovijed odgovorio je da se radi o dobrom pitanju i da treba razvijati tu svijest te da su mu znali dolaziti liječnici koji su činili pobačaje. Mnoge žene svjedoče da nikad ne bi učinile pobačaj da su imale podršku od svojih muževa i svojih bližnjih. Nažalost ti muškarci se skrivaju rekao je potom Čaljkušić te da 50% pobačaja ne bi se uopće dogodilo da su muškarci prihvatili odgovornost i stali uz svoju ženu i dijete. Nažalost nalazimo se u krizi muževnosti. Određeni broj muškaraca prijeti da će se razvesti i otići ako žena odluči prihvatiti dijete.
U emisiju se uključila i Mihaela Krajina iz Splita volonterka udruge Hrvatska za život iz Splita koja ima sedmero djece od kojih je prvo i zadnje s Down sindromom. Ona je iznijela svoje životno svjedočanstvo kako je sa 17 godina rodila svoje prvo dijete uz veliku podršku svojih roditelja. Istaknula je važnost oslonjenosti na Providnost i promjene mentaliteta i načina odgoja djece u vremenu kad se sve želi imati sad i odmah. I ona je istaknula aktualnu krizu majčinstva i muževnosti, te izopačenost koja vlada danas u svijetu. Radi se o duhovnom boju kojega moramo biti svjesni zaključila je gospođa Krajina.
Završno je Čaljkušić podsjetio kako je njegova udruga osnovala pet Centara za život u Zadru, Splitu, Zagrebu, Vinkovcima, Vukovaru i još k tome djeluje u 37 gradova.