Briga za starije osobe

U emisiji Socijalni govor Crkve 9. lipnja 2022. tema je bila briga za starije osobe. Tim povodom gost je bio Dario Čovčić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Kuća sv. Franje u Odri kraj Zagreba.


DARIO ČOVČIĆ I ZVONIMIR ANCIĆ

 

Gost je najprije prikazao kratku povijest doma koji je prvotno bio namijenjen za smještaj sjemeništaraca franjevaca trećoredaca da bi 2003. bio prenamijenjen u dom za starije osobe. U domu je smješteno stotinjak osoba za koje skrbi četrdesetak djelatnika.
Naglasio je važnost trokuta: osoba koja dolazi u dom, njezina obitelj i djelatnici doma. O suodnosu tih triju datosti ovisi kvaliteta života starije osobe u novoj sredini. Pohvalio je brigu djece i unuka za svoje starije koji su smješteni u domu. Rijetko se događa da neki korisnik dugo nema posjetu nekoga od svoje obitelji.
Pandemijsko razdoblje bilo je posebno izazovno za uprave domova, a napose za njihove korisnike kojima su osobito teško pale mjere izolacije. Život odjedanput kao da je stao. Prekinute su sve zajedničke aktivnosti. Bilo je to vrlo teško i neugodno razdoblje. No, Čovčić je rekao da su ga korisnici vrlo ugodno iznenadili. Znali su mu reći da ne gube nadu i da će toj nevolji doći kraj.
Pohvalio je i inicijativu Ureda za obitelj HBK pod naslovom „Zagrlimo starije pjesmom“ kojom su angažirani mnogi glazbeni sastavi koji su išli po domovima pjevati starijim osobama s nakanom da im olakšaju vrijeme zatvorenosti. Spomenuo je i pisma učenika iz škola koji su korisnicima poručivali da nisu sami i da oni misle na njih u izazovno vrijeme pandemije.
S posebnim je zadovoljstvom govorio o sudjelovanju korisnika njegovoga doma u spotu pjesme „U zagrljaju vrimena“. Naime, spot je dijelom sniman u prostorima doma te su u mnogim sekvencama uz članove Ansambla Lado glumili upravo korisnici doma sv. Franje.
U nastavku emisije bilo je govora o važnosti odgoja mladih da imaju poštovanja i osjećaja za starije osobe. Često se znaju javiti zajednice mladih sa željom da dođu posjetiti starije osobe ili pak pomoći nešto u domu.
U emisiji je pušten i razgovor sa župnikom iz Molva fra Zdravkom Tubom koji je progovorio o gradnji objekta za cjelodnevni boravak starijih osoba. Na projekt ga je potaknulo iskustvo koje je stekao za svojih posjeta starijih osoba u župi. Kod mnogih je primijetio tugu i usamljenost te im je htio ponuditi prostor gdje će se moći družiti i sastajati budući da u Molvama nema nijednog staračkog doma. U izgradnji će biti korištena sredstva iz europskih fondova.
Na kraju je Čovčić istaknuo da svi oni koji planiraju otići u dom da se ne boje jer ih ondje čeka brižna skrb. Ujedno je zahvalio korisnicima doma na ljubavi i životnoj mudrosti koje daruju kao i na strpljenju prema djelatnicima doma koje pokazuju.