Akcijska platforma Laudato Si’ – Tihana Mojsinović

Emisiju na valovima HKR-a “Blago socijalnog nauka Crkve” srijedom u 16:30 emitira HKR u suradnji s Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije. Ovotjednu emisiju pripremila je Tihana Mojsinović, povjerenica za ekološka pitanja pri spomenutom Centru.

 

FOTO: UNSPLASH

 

15.05.2024.

 

Svibanj je u Katoličkoj Crkvi na poseban način obilježen socijalnom enciklikom pape Franje Laudato Si’ – O brizi za zajednički dom. Enciklika je objavljena na svetkovinu Duhova, 24. svibnja 2015. godine, a njome je papa Franjo uputio hitan poziv svim ljudima na očuvanje planeta Zemlje, našeg zajedničkog doma. Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova čovječanstvu koji traži žuran zajednički odgovor. To je prepoznato i Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime koju su države članice potpisale još 1992. godine, no emisije stakleničkih plinova koje su odgovorne za globalno zagrijavanje rastu i danas.

Enciklika Laudato Si’ je objavljena uoči godišnje Konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (COP21), koja je u jesen 2015. godine održana u Parizu te je bila svojevrstan “vjetar u leđa” pregovorima koji su tada bili u zastoju. Na toj je konferenciji usvojen Pariški sporazum, čiji je cilj ograničiti porast globalne temperature ispod 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje, po mogućnosti na 1,5 Celzijeva stupnja.

Time bi se spriječile posljedice klimatskih promjena zbog kojih raste intenzitet i učestalost ekstremnih vremenskih događaja poput obilnih i dugotrajnih padalina, razornih oluja i poplava, dugotrajnih suša te češćih i intenzivnijih toplinskih valova koji negativno utječu na okoliš, ali i zdravlje i dobrobit ljudi.

Sve više se postavlja i pitanje klimatske pravde, jer posljedice klimatskih promjena najteže pogađaju stanovnike najsiromašnijih zemalja svijeta, iako su za njih najmanje odgovorni.

U enciklici Laudato Si’ papa Franjo upozorava kako je sve međusobno povezano kao i na to da briga za okoliš uključuje i brigu za ljude. Tu svoju brigu vjernici mogu pokazati mijenjajući svoje svakodnevne navike i usvajajući nove koje vode prema održivijem stilu života.

Pomoć na tom putu može biti i Akcijska platforma Laudato Si’, koju je Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja pokrenuo 2021. godine , završetkom Posebne godine Laudato Si’. Riječ je o akcijskom planu kako tu encikliku provesti u svakodnevni život kroz sedmogodišnji operativni put namijenjen obiteljima, župama, pokretima, organizacijama te redovničkim ustanovama kao potpora usvajanju održivijeg načina života.

Obljetnica izlaska te socijalne enciklike obilježava se u svibnju, kroz Tjedan Laudato Si’ tijekom kojeg mnogi katolici diljem svijeta daju svoj doprinos očuvanju Zemlje kroz molitvu, ali i aktivno djelovanje. Ove se godine Tjedan Laudato Si’ obilježava od 19. do 26. svibnja s temom “Sjeme nade”. Tjedan Laudato Si’ tako je podsjetnik i vjernicima u Hrvatskoj da ne trebaju čekati da državna ili gradska vlast donese propise, već da već sada mogu početi živjeti svoj poziv čuvara Božjeg djela, na što poziva papa Franjo, ali na to upućuju i prve stranice Biblije.

Posaditi drvo, odvajati otpad, smanjiti uporabu plastike – sve su to mali koraci kojima mijenjamo sebe ali i svijet. Te male korake ne bi trebalo podcjenjivati, jer kako raste broj onih koji ih poduzimaju, promjena koju donose postaje vidljivija, kao što iz sjemena niče biljka koja kada izraste donosi plod.

Tihana Mojsinović

Tihana Mojsinović je diplomirala na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (Fakultet filozofije i religijskih znanosti), izvršna je direktorica Zaklade Rhema kao i Udruge za očuvanje planeta “I stvori Bog zemlju”. Od 2008. godine redovito piše o zaštiti okoliša i održivom razvoju u Prilici, mjesečnom magazinu Glasa Koncila. Povjerenica je za ekološka pitanja pri Centru za promicanje socijalnog nauka Crkve.