Sinodalnost u Crkvi

Gosti emisije Socijalni govor Crkve 20. siječnja 2022. godine u kojoj je bilo govora o sinodalnosti u Crkvi bili su dr. sc. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i don Ante Burić, župnik župe sv. Petra na Boninovu u Dubrovniku, koordinator sinodalnog povjerenstva Dubrovačke biskupije.


DENIS BARIĆ I ZVONIMIR ANCIĆ


 

Sinoda je najznačajnije okupljanje u mjesnoj Crkvi u jednom povijesnom trenutku, a etimoliški u grčkom jeziku doslovno znači „doći zajedno“, „zajednički put“, jednom riječju sinoda je zajednički hod jedne Crkve s ciljem da se pomogne biskupu u vođenju zajednice vjernika, pojasnio je na početku sam pojam sinode dr. Barić. Razlikujemo sveopću sinodu, koncil koji saziva papa. Nakon II. vatikanskog sabora utemeljena je Biskupska sinoda koju isto tako saziva papa a može biti redovita, izvanredna ili posebna. Osim toga postoji i biskupijska sinoda u pojedinim partikularnim crkvama. Saziva ju i njome predsjeda dijecezanski biskup kad procjeni da je to potrebno. Nedavno je u Zagrebačkoj nadbiskupiji održana Druga sinoda, a prva je održana 1925.
Papa Franjo je poveo cijelu Crkvu i uključio je u pripremu XVI. Biskupske sinode pod naslovom „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Komentirajući sam naslov buduće sinode dr. Barić je rekao da prvo trebamo promatrati kao zajednicu vjernika, po vjernicima je Crkva prisutna u svijetu. A zajedništvo je bitna karakteristika Crkve. Sama sinoda je tako i zamišljena da svi sudjeluju i da sve partikularne Crkve budu uključene.
Otvarajući sinodalni proces početkom listopada prošle 2021. godine papa je rekao: „Ponavljam da Sinoda nije sabor, da Sinoda nije istraga mišljenja; Sinoda je crkveni trenutak, a protagonist Sinode je Duh Sveti. Ako nema Duha, neće biti ni Sinode.“. Slično je i kardinal Bozanić na početku zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije 2016. da sinoda nije simpozij, niti parlament ili debatni klub gdje pregovaramo i nešto se međusobno dogovaramo. Nažalost, često se pouzdajemo samo u sebe, u svoje znanje i mogućnosti, no ubrzo postajemo svjesni svoje nedostatnosti i tada počinjemo svjesni da postoji Netko tko nas nadilazi, Bog. Stoga kad je sinoda u pitanju, jedan tako važan proces u životu Crkve, treba računati s Bogom, valja moliti da naše djelovanje može naići na plodno tlo kako bi se ostvarilo dobro Crkve, naglasio je dr. Barić.
Govoreći o iskustvu Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Barić je posebno izdvojio nekoliko stvari. Prvo je s radošću konstatirao kako je prošle jeseni priveden kraju završni dokument sinode koji još samo treba metodološki doraditi i sadržajno ujednačiti. Tijekom održavanja sinodskih zasjedanja od 2016. do 2018. osjetio sam da je događaj sinode puno šiti od toga i u njega su bili uključeni svi vjernici nadbiskupije i to molitvom, razgovorom sa sudionicima, praćenjem rada sinode. Naime sami sudionici sinode su u svojim župama razgovarali i zajednički promišljali s vjernicima u svojoj župi o temama sinode. K tome svaki vjernik imao je mogućnost poslati tajništvu sinode svoje prijedloge koji su jednako vrednovani kao i oni koji su bili izneseni na samim sinodskim zasjedanjima.
Don Ante Burić istaknuo je kako se Dubrovačka biskupija od 2019. počela pripremati za svoju biskupijsku sinodu što je umnogome bilo onemogućeno zbog pandemije covida 19 kao i imenovanjem dubrovačkog biskupa riječkim nadbiskupom koadjutorom. U tijeku je prva faza sinodalnog savjetovanja. Sve je počelo svečanom misom koju je predvodio biskup, a nastavljeno slanjem brošure u pojedine župe u kojoj su objašnjene pojedinosti sinodalnog hoda. Prva faza je sinodalno savjetovanje koje je podijeljeno u dva dijela. Prvi dio uključuje upitnik koji je podijeljen po župama, a nalazi se i na internetu, koji mogu popuniti svi zainteresirani vjernici do kraja veljače. 13. veljače će u svim župama biskupije nedjeljnim euharistijskim slavljima biti otvorena druga faza biskupijskoga savjetovanja. Ona će potrajati dva mjeseca tijekom kojih će se vjernici moći susretati i zajednički promišljati o aktualnom trenutku župne i biskupijske zajednice. Na osnovu tih susreta bit će izrađeni radni materijali koji će poslužiti za jednu predsinodalnu skupštinu koja bi se održala krajem svibnja 2022. i na osnove nje prirediti zajednički sažetak koji će biti poslan Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. U ovih desetak dana otkad smo objavili upitnik online ispunilo ga je već 560 ljudi.
Govoreći o svojem dosadašnjem iskustvu sinodalnosti kao župnik koji je već djelovao u nekoliko župa don Ante je istaknuo kako je važno da vjernici prihvate svoju zajednicu kao nešto svoje, čemu pripadaju i za što su i oni sami odgovorni. S druge strane upozorio je i na opasnost da svećenici ponekad ne otvaraju prostora za djelovanje vjernicima u svojim župama. Stoga je važno slušati jedni druge na što nas papa posebno poziva u sinodalnom hodu, zaključio je don Ante.
Živimo u vremenu velikih promjena, koje su svojevrsni izazov za Crkvu. Crkva je uvijek bila pritisnuta različitim promjenama i uvijek je tražila načina kako da na te promjene odgovori. Iz osobnog iskustva mogu reći, naglasio je na kraju dr. Barić, obogaćen sam iskustvom zajedničkog hoda u vjeri kao iskustvom voditi se Duhom Svetim. To možda razumijemo na teoretskoj razini, ali kad to doživite to onda na jedan osobit način cijenite. Očekujem da će nam sinodalni hod opće Crkve pomoći u međusobnom uvažavanju i osluškivanju, u zajedničkom hodu nikad jednih protiv drugih nego jedni s drugima i za druge. Pozivam sve na ustrajnu molitvu za uspjeh dijela sinode kako bi palo na plodno tlo i donijelo plodove kako u našoj mjesnoj tako i općoj Crkvi zaključio je dr. Barić.