LAUDATO SI’ – poziv na promjenu životnog stila – Tihana Mojsinović

Na svetkovinu Duhova, 24. svibnja 2015. godine objavljena je socijalna enciklika pape Franje Laudato si’ – O brizi za zajednički dom te je stoga svibanj u Katoličkoj Crkvi njome posebno obilježen. Tom enciklikom papa Franjo je uputio hitan poziv svim ljudima na zaštitu naše zajedničke kuće te pozvao cijelu ljudsku obitelj da se ujedini u traženju održivog i cjelovitog razvoja. Zemlja, kako piše, jeca zbog zla koje joj nanosimo, zbog neodgovornog korištenja i zloporabe dobara koje je Bog stavio u nju.

Navikli smo se prema njoj ponašati kao da smo njezini isključivi vlasnici i gospodari, izrabljivati je preko svake mjere te stoga nasilje, koje prebiva u ljudskom srcu ranjenom grijehom, ostavlja tragove pustošenja svuda oko sebe. Taj trag prepoznajemo i u globalnoj ekološkoj krizi, posebice klimatskim promjenama i izumiranju biološke raznolikosti. Takav, pak, odnos prema zajedničkom domu, kojeg dijelimo i s drugim stvorenjem, na koncu ugrožava i samo čovječanstvo, dovodeći u pitanje i opstanak budućih generacija.

Stoga je briga za okoliš neodvojivo povezana s brigom za čovjeka. Klimatske promjene koje su posljedica korištenja fosilnih goriva poput ugljena, nafte i plina, već danas najviše pogađaju one najsiromašnije, koji su za njih najmanje odgovorni te se sve više postavlja pitanje tzv. klimatske pravde. Nasuprot takvom stavu isključivog gospodara koji si dopušta da sa stvorenim svijetom čini što želi, bez obzira na posljedice, stoji poziv čuvara Božjeg djela, koji je bitan dio krjeposnog života, a ne tek mogući ili sporedni vid našeg kršćanskog iskustva.

Ekološko obraćenje

Papa Franjo nas stoga socijalnom enciklikom Laudato si’ poziva na ekološko obraćenje, da plodovi našeg susreta s Isusom Kristom izađu na vidjelo u našim odnosima sa svijetom koji nas okružuje.

Pritom podsjeća na primjer svetog Franje Asiškog koji pokazuje kako je zdrav odnos sa stvorenim svijetom vid cjelovitog osobnog obraćenja. To obraćenje podrazumijeva zahvalnost, priznanje da je svijet dar Očeve ljubavi, kao i svijest da s ostalim živim bićima na svijetu tvorimo zajedništvo.

Također, razvojem vlastitih sposobnosti koje je Bog dao svakom vjerniku, potiče na entuzijazam i kreativnost u rješavanju problema. Taj poticaj do izražaja posebno dolazi u Tjednu Laudato si’ kada se 1,3 milijarde katolika ujedinjuje kako bi obilježili obljetnicu izlaska enciklike te kroz molitvu i djelatno zauzimanje dali svoj doprinos očuvanju Zemlje, našeg zajedničkog doma.

Ovogodišnji Tjedan Laudato si’

Ove se godine Tjedan Laudato si’ obilježava od 19. do 26. svibnja s temom “Sjeme nade”. Poticaj je to i vjernicima u Hrvatskoj, da, ukoliko to dosad nisu učinili, pročitaju encikliku Laudato si’, promisle o svom životom stilu te usvoje neke nove navike, koje su za okoliš prihvatljivije. Primjerice, prije odlaska u kupovinu namirnica može se sastaviti popis potrebnih proizvoda i na taj način izbjeći nepotrebnu kupnju. Time se ne samo štedi novac, već i smanjuje stvaranje otpada koji je neminovan kupujemo li više od onog što stvarno trebamo. A možda je prvi korak baš odluka da se smanji korištenje plastike, primjerice, zamjenom jednokratnih plastičnih vrećica nekom od trajnih torbi ili ulaganje u trajnu bocu za vodu, umjesto kupovine vode u plastičnim bocama.

Naše svakodnevne navike pružaju nam obilje mogućnosti za promjenu, odnosno usvajanje održivijeg životnog stila za kojeg ćemo se odlučiti zbog zahvalnosti prema Stvoritelju i ljubavi prema ljudima.

Zbog onih koji već sada s nama dijele ovaj planet, ali i zbog onih koji bi se tek trebali roditi, kao i zbog obzira i suosjećanja prema ostalom stvorenju koje trpi zbog posljedica naših nepromišljenih odluka. Kršćanska duhovnost, kako piše papa Franjo, predlaže rast u umjerenosti i sposobnost da čovjek bude zadovoljan i s malim, a ta je umjerenost, kada se živi slobodno i svjesno, oslobađajuća.

Tihana Mojsinović

Tihana Mojsinović je diplomirala na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (Fakultet filozofije i religijskih znanosti), izvršna je direktorica Zaklade Rhema kao i Udruge za očuvanje planeta “I stvori Bog zemlju”. Od 2008. godine redovito piše o zaštiti okoliša i održivom razvoju u Prilici, mjesečnom magazinu Glasa Koncila. Povjerenica je za ekološka pitanja pri Centru za promicanje socijalnog nauka Crkve.